LICHEN SLOW – REST LURKS

Artiest info
Website
facebook
Label: Rock Action Records / PIAS

‘Lichen Slow’ is de naam die bedacht werd voor een duo Britse muzikanten die voor het eerst samen indie pop- en rockmuziek componeerden en opnamen op hun debuutalbum “Rest Lurks”. Die artiesten zijn de Engelse Joel Harries en de Schotse zanger Malcolm Middleton. Die laatste was in 1995 één van de twee oprichters van de Schotse indierockformatie ‘Arab Strap’ waarmee hij samen met Aidan Moffat een zevental albums heeft opgenomen. ‘Lichen Slow’ is derhalve een zijproject voor Malcolm Middleton en een uitlaatklep voor zijn songs die hij bij zijn hoofdgroep niet meteen kwijt kan.

Deze twee bandleden hebben ook alle instrumenten ingespeeld die we kunnen horen op de twaalf tracks die werden opgenomen voor het album “Rest Lurks”. Enkel de uit Manchester afkomstige singer-songwriter en harpiste Quincey May Brown zorgde voor een leuke ‘backing vocalist’-bijdrage bij vijf van de 12 nummers op deze plaat, te weten de knappe albumopeningstrack “Hobbies” (zie 1e video) en de songs “It’s Not What We Thought”, “Sunshine Policy (Sombre Song)”, “The Things We’ve Done” en “Imposter Syndrome”.

Joel Harries trad op als producer van het album waarvan we ook het nummer “Pick Over The Bones” dat u op de tweede video kunt beluisteren als één van de beste songs op “Rest Lurks” kunnen benoemen. Andere nummers uit deze plaat die ons hebben kunnen bekoren zijn het op een repetitieve riff gebrachte “Preset”, en de intimistische ballads “Pain Ctd”, “Tense”, afsluiter “Garden Gate” en vooral ”The Things We’ve Done” dat een beetje op werk van ‘The National’ lijkt.

Opvallend bij dit album is de wijze waarop de engelenstem van Joel Harries en de door het Schotse accent getypeerde stem van Malcolm Middleton toch harmonieus in elkaar overvloeien en wonderwel aanvullen. De sound van dit ‘Lichen Slow’-album wordt gekenmerkt door catchy melodieën die zowel de uptemponummers als de zachtere ballads telkens weer erg mooi inkleuren. Conclusie: “Rest Lurks” is één van de betere sfeervolle albums die gedurende dit jaar onze recensietafel al zijn gepasseerd.

(valsam)